Prijava škode

Wiener Städtische Zavarovalnica, podružnica v Ljubljani

Na vrh

Obvestilo zavarovalcem o povišanju požarne takse na policah premoženjskih zavarovanj

2 Nov

Obvestilo zavarovalcem o povišanju požarne takse na policah premoženjskih zavarovanj

Zavarovalce naših premoženjskih zavarovanj, obveščamo, da je Vlada RS izdala Uredbo o spremembi Uredbe o požarni taksi (Uradni list RS, št. 25/12).

 

S to uredbo, ki se uporablja od dne 1. 10. 2022 dalje, se spreminja odstotek požarne takse od zavarovalne premije, ki jo zavarovalec plača zavarovalnici na podlagi zavarovalne pogodbe za zavarovanje požarnih nevarnosti, kot je določeno na podlagi 5. člena Uredbe o požarni taksi (Uradni list RS, št. 34/06 in 25/12). Višina požarne takse se s 5 odstotkov poviša na 9 odstotkov od osnove za obračun požarne takse.

Osnova za obračun požarne takse je plačana zavarovalna premija, ki jo predstavlja:

  • celotna zavarovalna premija pri zavarovanju požara in
  • 20% odstotni delež celotne zavarovalne premije pri ostalih zavarovanjih, kjer je z zavarovalno premijo pokrita tudi nevarnost požara, in sicer, med drugim, potresno zavarovanje, stanovanjsko zavarovanje, zavarovanje blaga v transportu, gradbeno ali montažno zavarovanje, zavarovanje računalnikov, blaga v hladilnicah.

Police premoženjskih zavarovanj, ki so bile sklenjene pred 1. oktobrom 2022 vsebujejo požarno takso vključeno v premiji, ki je navedena na polici.

Zaradi dviga višine požarne takse bo  prišlo do povišanja premije za plačilo iz polic premoženjskih zavarovanj: zavarovanja hiš in stanovanjske opreme, zavarovanja podjetij »Business Class« in vsa ostala premoženjska zavarovanja za podjetja, ki krijejo nevarnost požara in s požarom povezane nevarnosti. Povišanje požarne takse bo izvedeno šele ob začetku naslednjega zavarovalnega leta, ki sledi 1.10.2022. Ker večina polic zgoraj navedenih zavarovanj vključuje letno uskladitev zavarovalnih vsot in premije z ustreznimi indeksi rasti cen v tekočem zavarovalnem letu, in točnega zneska spremenjene zavarovalne premije za plačilo zaradi tega ni mogoče določiti vnaprej za konkretno zavarovalno pogodbo, boste o točnem znesku premije obveščeni v dopolnilu k vaši zavarovalni polici oziroma obvestilu o obnovi zavarovalne pogodbe.

Višina požarne takse se bo na policah zgoraj navedenih premoženjskih zavarovanj v povprečju dvignila iz 0,9% premije (brez požarne takse) na 1,6% premije. Ker je odvisna od sestave zavarovalnih kritij požarnih in drugih zavarovanj ter višine zavarovalnih vsot na policah premoženjskih zavarovanj, bo povišana požarna taksa večine polic zgoraj navedenih zavarovanj v razponu med 0,7% in 2,5% od premije (brez požarne takse).

Police naših premoženjskih zavarovanj, sklenjene od 1. oktobra naprej pa vsebujejo natančno informacijo o višini požarne takse ločeno od premije.

Omenjena sprememba premije je posledica spremembe Uredbe o požarni taksi, vendar v kolikor na novo zavarovalno premijo ne pristajate, lahko v 30 dneh od prejema dopolnila zavarovalne pogodbe oziroma obvestilu o obnovi zavarovalne pogodbe podate ugovor ali odstopite od pogodbe.

 

S spoštovanjem,

Wiener Städtische zavarovalnica, podružnica v Ljubljani